14 sep 2018

Danker Jan Oreel , Frank Jonker en IJsbrand Oost bij de Stripspecialist

Zaterdag 29 September signeren Danker Jan Oreel , Frank Jonker en IJsbrand Oost hun albums aan de tafel van De Stripspecialist

Frank Jonker (1965) is een Nederlandse scenarist. Zijn allereerste verhaal verscheen in 1990 in het weekblad Donald Duck. Sindsdien schrijft regelmatig scenario’s met Donald Duck en andere Disney-characters in de hoofdrol.

Met tekenaar IJsbrand Oost samen maakt hij ook de nieuwste verhalen van Max Miller ‘De Orde van de Blauwe Steen’ en ‘Schaduwspel’ de making-of-albums ‘Achter de schermen van… Max Miller met dezelfde titels en een serie culinaire stripverhalen voor het Groningse Stad Magazine, in samenwerking met s’Amuse Cateraar.
Samen met tekenaar Danker Jan Oreel schreef hij het scenario voor ‘De Sibylle-codex’ het tweede verhaal uit de serie ‘De avonturen van Hel’, dat onlangs in album werd uitgebracht en waarvan ook de Dossier Editie nieuw verscheen.
Verder schreef Frank nog het scenario voor het album ‘De verdronken paarden van Ameland’ en maakte hij samen met tekenaar Eric Heuvel in opdracht van Comic House de albums ‘Het Van Walraven Testament’ voor werkgeversorganisatie AWVN en ‘Nieuwe vrienden’ voor de Anne Frank Stichting. Nieuwe vrienden in 2015 door het publiek gekozen als ‘Album van het jaar’ in de categorie ‘Avontuur en vermaak’ en bekroond met de Peter de Smet-speld. Ook het album ‘De grappigste avonturen van Donald Duck nr 44’ met strips van Mau Heymans, Kirsten de Graaf, Evert Geradts en Frank Jonker viel in 2015 in de prijzen. Het werd zowel door de Stripschapcommissie als het publiek gekozen tot Album van het jaar in de categorie Jeugd en bekroond met zowel de Stripschappenning als de Peter de Smet-speld.

Zijn laatste wapenfeiten zijn te volgen op zijn blog http://debobeversstrip.blogspot.nl/

IJsbrand Oost

IJsbrand Oost (Franeker, 1968) heeft een aangeboren passie voor tekenen. Van jongs af aan tekent hij. Als 6-jarige jongen komt daar de liefde voor strips bij en wordt hij gegrepen door het beeldverhaal.

Zijn tekenstijl is sterk verwant met de klare lijn, maar heeft ook invloeden van de strips uit het stripblad Robbedoes.

IJsbrand bedenkt samen met stripscenarist Frank Jonker, en tekent de strip Max Miller voor het stripblad Eppo. De verhalen verschijnen in in stripalbum bij uitgeverij Don Lawrence Collection. Drie delen zijn inmiddels verkrijgbaar, en van elk album is ook een ‘making of’ verschenen met de titel ‘Achter de schermen van Max Miller’. Aan volgende delen wordt gewerkt.

IJsbrand Oost tekent ook in opdracht: van grote bouwborden op billboardformaat tot kleine verhuis- en geboortekaartjes (alleen de postzegel ontbreekt nog). Hij wordt gevraagd voor zakelijke, persoonlijke en wetenschappelijke opdrachten. Kenmerkend is vaak het prachtige tekenwerk met gedetailleerde decors.

Prachtige plaatjes en meer zijn portfolio https://www.maxmillerstrips.nl/ en blog op http://ijsbrandoost.blogspot.nl/

Danker Jan Oreel

Danker Jan Oreel ( Breda, 1962 ) studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda en werkte daarna 4 jaar lang op de illustratie-afdeling van een uitgeverij. Het zijn leerzame jaren, vooral door de bonte stoet aan (reclame)illustraties die er in sneltreinvaart zijn tekentafel passeert. Het is werk voor o.a. Black & Decker, Provincie Zeeland, Chrompack en de Nederlandse Onderwijstelevisie.

Alles bij elkaar genoeg ervaring om te kunnen beginnen als free-lance illustrator. Dat is in 1990. Vanaf dat moment neemt het aantal opdrachtgevers dan ook gestaag toe. In 1984 werd nog een schuchter begin gemaakt met het illustreren van een boek.

Daarna volgen de titels elkaar in rap tempo op voor uitgeverijen als Uniepers, Spectrum, Kosmos – Z&K uitgevers en Luitingh Sijthoff. De teller staat inmiddels op 120.
Daarnaast hebben diverse reclamebureaus gebruik gemaakt van zijn talent.

Echter in de nadagen van de “oude “ Eppo word een begin gemaakt met Hel de Koffers van Raz Fadraz echter het blad verdwijnt en en Hel ( Helena ) verdwijnt in de lade om in terug te keren in 2010 in een herziene editie en met flinke tussenpoos nu een tweede verhaal.

Het educatieve deel van de auteur keert ook weer terug als hij de geschiedenis van Brabant verstript en zijn best bekende werk is de strip over de geschiedenis van Zeeland dat ondertussen aan de 10e druk toe is en met 22.000 exemplaren het best verkochte Zeeuwse boek ooit is.

Voorbeelden van de auteur zijn werk in zijn portfolio http://www.dankerjan.nl/index2.htm

 
 
 
Tickets
Koop hier je stripfestival tickets!
 
 
 
 
 
 
 
Ook adverteren op onze site?
Neem contact op over de mogelijkheden
 
openingstijden-2018
 
 
 
powered by
 
 
 
Stripmakers
 
 
 
Tweets