Daan Jippes

Daan Jippes, volledige naam Daniel Jan Jippes (Amsterdam, 14 oktober 1945) is een striptekenaar die onder andere voor Disney heeft gewerkt. Jippes beheerst vele tekenstijlen en is in staat het werk van verschillende tekenaars levendig na te bootsen. Hij is in de eerste plaats beroemd als navolger van Carl Barks, maar ook Floyd Gottfredson, Al Taliaferro, André Franquin en Albert Uderzo weet hij succesvol te imiteren. Onder het pseudoniem Danier verstripte Jippes enkele romans van Havank.

Daan Jippes is zijn carrière begonnen in Nederland waar zijn werk werd gepubliceerd in o.a. het striptijdschrift Pep aan het eind van de jaren zestig en begin van de jaren zeventig. Hij werd nationaal erkend door zijn stripverhaal Bernard Voorzichtig: Twee Voor Thee dat in 1972 in Pep verscheen. Het kwam voort uit zijn samenwerking met Martin Lodewijk en geldt als klassieker. Het gaat over de Hollandse theehandel in de negentiende eeuw. Het werken aan dit verhaal duurde ruim drie jaar, dit door de grote zorgvuldigheid waarmee Jippes eraan werkte.

In 2006 en 2009 verschenen onder het pseudoniem Danier twee nieuwe albums van Jippes, gebaseerd op de romans van detectiveschrijver Havank. In 2006 kwam Hoofden op hol uit, dat in 2009 in twee vertalingen op de markt kwam: in Frankrijk als Casse-tête en in Finland onder de titel Aivopähkinä. In 2009 kwam een tweede Havank-album uit, De Schaduw op de Tast, die is voorgepubliceerd in stripblad Eppo.

 

(bron Wikipedia)

 
 
 
 
Tickets
Koop hier je stripfestival tickets!
 
 
 
 
 
 
 
Ook adverteren op onze site?
Neem contact op over de mogelijkheden
 
openingstijden-2018
 
 
 
powered by
 
 
 
Stripmakers
 
 
 
Tweets